Een Manipulatie of Adjustment is de meest gebruikelijke behandeling welke een chiropractor uitvoert.

After locating the regions of fixation in the patient’s spine, the chiropractor will usually place his hands on the patient’s neck or back. He or she will make a low-force manual manoeuvre in the direction of the joint restoring proper motion.

Effecten van de chiropractische manipulatie zijn onder andere:

  • Vergrote mobiliteit van de gewrichten
  • Verminderde lokale gevoeligheid/pijn
  • Verminderde spanning in de spieren
  • Verbeterde coördinatie van de spieren

Deze effecten kunnen zowel optreden op de plek van de behandeling alsook op gerelateerde delen van het lichaam. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat manipulaties van de ruggengraat tussen de schouders, hoofdpijn bij patiënt met een bepaalde conditie kan verminderen.

Aanpassingen worden meestal uitgevoerd op de gewrichten van de wervelkolom of het bekken van de patiënt, maar aanpassingen aan polsen, ellebogen, knieën, enkels en heupen kunnen voor sommige patiënten ook gunstig zijn.

When the treatment happens a click or pop frequently, but not always, occurs. This is a normal phenomena and is similar to the sensation of pulling your fingers. The technical term is called cavitation. This is the release of air bubbles inside the joint fluid as the distance between the bones rapidly increases. The loudness of this sound is usually co-incidental and not related to the outcome of the therapy.

Voor veel patiënten is deze vorm van therapie een prettige ervaring. De eerste keer kan het echter misschien wat vreemd of oncomfortabel voelen. Het is ook vrij gebruikelijk om lokaal gevoeliger te zijn of soms een versterking van de symptomen te ervaren. Wanneer dit gebeurt zal het in de meeste gevallen binnen een paar uur weer verminderen, of soms een dag alter. Wanneer ongemakken na de behandeling meer dan 48 uur duren is het belangrijk om contact op te nemen met uw chiropractor om dit te bespreken.

Uw chiropractor zal zijn of haar best zijn om de uit te voeren behandeling goed uit te leggen en te vertellen hoe u w lichaam waarschijnlijk zal reageren. Ze zullen ook tips geven om irritatie en verergering van uw conditie te voorkomen

Deze techniek is één van de veiligste en meest efficiënte manieren om musculoskeletale pijn te behandelen.

Hieronder vindt u een aantal links voor verdere informatie. Voel u vrij om uw chiropractor vragen te stellen die hier niet worden beantwoord.

Gerelateerde pagina’s

Onze Standaarden

Verder lezen?

Joint cracking and popping: Understanding noises that accompany articular release